29.6.2010

Hitaasti hyvä tulee

Bella is taking slow

Lomaillessa on tullut luettua lehtiä yksi jos toinenkin ja eräässä oli kirjoitus Slow -liikkeestä. Slow Movement -sivustolta löytyy paljon juttua aiheesta ja Suomessakin julkaistun Slow - Elä hitaammin -kirjan kirjoittajan Carl Honoren nettisivuilta löytyy lisää. Oli todella pysäyttävää lukea kerrankin jotakin muuta kuin aina vain siitä, kuinka saat tai saavutat jotakin enemmän, nopeammin tai paremmin.

Näin Wikipedia kertoo hitausliikkeestä:

"Hitausliike (engl. slow movement) on etenkin 2000-luvulla maailmalla levinnyt ajattelutapa, jonka mukaan asioita kannattaa tehdä mahdollisuuksien mukaan rauhallisesti ja hitaalla tempolla. Liikettä on pidetty vastavetona melulle, saatavilla olevuudelle ja muille tämänkaltaisille ihmisen elämään tunkeutuville ilmiöille.

Sen ilmentymiä ovat pikaruoan antiteesi hidas ruokailu, kiireetön vapaa-ajan vietto ja matkustaminen. Aiheesta kirjoittanut Carl Honoré arvioi nopeuden palvonnan synnyttävän pinnan alla kuplivaa turhautumista ja aggressiivisuutta, kun jokaisesta toisia hidastavasta tulee potentiaalinen vihollinen ja pienikin viivytys tai takaisku herättää raivoa esimerkiksi liikenteessä. Edelleen Honoré epäilee nopeuden suhteellisen edun katoavan, kun kaikki kiitävät "samalla radalla"."

Huomaan, että omalla kohdallani elämän hidastaminen olisi toisinaan paikallaan. Välillä sitä menee pää kolmantena jalkana sinne ja tänne, stressaantuu hirmu pienistä, menettää yöunensa ja on levoton. Yritän ehtiä liian moneen paikkaan samana päivänä ja ehtiä tekemään liian monta asiaa samaan aikaan. Unohdan elämästä nauttimisen ja siitä tulee suorittamista. Kauheaa ja niin turhaa!

Slowliike ulottuu jo niin ruokaan, taiteeseen, musiikkiin kuin kokonaisiin hitaisiin kaupunkeihinkin! Suomessa Heinävesi on harkinnut hitaan kaupungin tunnuksen hakemista.
Cittaslow -liike synty Italiassa vuonna 2000, ja se pyrkii elämänlaadun parantamiseen kaupungeissa panostamalla asukkaidensa mahdollisuuksiin vaikuttaa ympäristöönsä ja viihtyisyyteen. Niissä vaalitaan vanhaa perintöä, estetiikkaa, puistoja ja luonnonkokemuksia. Hitaissa kaupungeissa pyöräillään paljon ja aloitetaan koulu- ja työpäivät myöhemmin ja virastojen aukioloja on pidennetty myös viikonloppuihin, jotta ihmisten ei tarvitsisi ehtiä arkena joka paikaan. Kuulostaa helpottavalta ja kannatettavalta, sanon minä!

Itse olen toteuttanut hitausliikettä viimepäivinä maalaamalla lehmiä, lukemalla lehtiä ja hyvää kirjaa. Tulevaisuudessa stressihirviön ilmaantuessa peiliin taidankin hetkeksi pysähtyä ja miettiä hitausliikettä ja sen loistavaa sanomaa. Suosittelen samaa itse kullekin tässä nykyajan hektisesä maailmassa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti